image1 image2 image3 image4 image5 image6
logoleft
logoright

Benedek Tibor - hogyan kezdődött?

Benedek Tibor június 18.-án csukta le örökre a szemét. Azóta rengeteg cikk került napvilágra az életével és a sikereivel kapcsolatban. Kevesen tudnak azonban a kezdetekről, hogy hogyan is indult a világ egyik legjobb vízilabdázójának sportpályafutása. 

Benedek TIbor 2

A minap kezembe került Varga Lajos “KSI vízilabdázó évtizedek” című könyve. Rengeteg adat és interjú található a könyvben, de ami nekünk most a legfontosabb, ahogy Tibor arról mesél, miként és hogyan került az uszodába.

Köztudott, hogy Tibor gyerekkorában gerincferdüléssel küzdött, így nem csoda, hogy az úszást és a vizet, mint gyógyító közeget ajánlották a szüleinek. Édesapja jó barátságot ápolt az olimpiai bajnok Csapó Gáborral, akinek javaslatára elvitték őt a KSI-be. Saját elmondása alapján, először csak háton tudott úszni, igazi vízilabdásnak akkortól vallotta magát, amikor Kőnigh György lett az edzője. Ekkoriban kapott először labdát a kezébe. Bajnoki mérkőzések még nem voltak, azonban rengeteget gyakorolták a kapura lövést, passzolást, valamint számtalan technikai és taktikai elemet sajátítottak el.

Neves edzők kezei között nevelkedett, akiktől rengeteget tanult. Az elsők között volt például, Lakics Ilona, akitől úszni tanult, majd a fentebb említett Kőnigh György, aki elhitette vele, hogy jó balkezes játékos válhat belőle. A későbbiekben Pék Gyulához került, aki szigorúságával a kemény munkára nevelte, majd Lőrincz Lajoshoz, akinek vezetésével több bajnokságban is aranyat nyert. A KSI-ben Dömötör Zoltán is edzője volt, akitől rengeteg taktikai elemet leshettek el az akkori játékosok.

Az interjúban elmesélte azt is, hogy gyakorlatilag minden bajnokságban, ahol elindultak, sikert arattak. 1987-ben első éves serdülő játékosként Lőrincz Lajos vezetésével a 2. helyet érték el a bajnokságban. 1988-ban szintén serdülőként első, míg 1989-ben első éves ifi játékosként újabb aranyat zsebeltek be a csapattal. Előbbiben Lőrincz Lajos, míg az utóbbi bajnokságban Lőrincz Lajos és Pék Gyula vezette sikerre a csapatot.

F5E24444 07E3 42B4 B88A 8EE01FA8D91CA képen a 60-as, 70-es és 90-es évek kiemelkedő balkezes játékosai láthatók: Dömötör Zoltán, dr. Horkai György, Benedek Tibor. 

A KSI-től 17 évesen, 9 év után búcsúzott. Az itt eltöltött évek után az UTE csapatához igazolt. Az Újpest akkori edzője, Görgényi István hívta a felnőttek közé, látva különleges képességeit. A magyar sikerek után meghódította Olaszországot is. 1990-ben került a válogatottba, az innen következő évek pedig már mindenki számára jól ismertek.

A sport mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetett, 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, majd később a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója lett. 

Sikerének titkát elsősorban abban látta, hogy rengeteg időt lehetett a vízben. 18 éves koráig minden idejét a Komjádi uszoda medencéjében töltötte, a Szigetre csak ezután került át. Elképesztő sokat gyakorolt és folyamatosan csiszolta technikáját. Nem ő volt a legjobb, azonban mindig a jók közé tartozott.

Ahhoz, hogy ilyen sikereket tudjon elérni nem csupán az edzés, illetve remek edzői kellettek, hanem a mindenkori alázat a sport iránt, valamint az az akaraterő és kitartás, ami egészen a világ tetejére juttatta őt.

Azontúl, hogy sportolóként megszámlálhatatlan érmet és ezzel dicsőséget szerzett hazánknak, olyan emberi értékeket képviselt, amire nagyon nagy szüksége van a világnak. Azt nyilatkozta egyszer : “Én nem csak olimpiai bajnok szeretnék lenni, magamnak akarom tudni azt az érzést, hogy én vagyok a legjobb.” Elérte. Sokak számára vált példaképpé, emberi tulajdonságai halhatatlanná teszik őt.

Végignézve ezen a hihetetlen életúton és pályafutáson, nagyon nehéz összefoglalni egyetlen mondatban mit is jelent ő számunkra. Ha tőlem megkérdeznék, mit tudnék kiemelni, én a következőt mondanám: teljesen mindegy mennyi akadály és nehézség adódik az életedben, ha valamit igazán szeretsz és 100%-ig szívvel-lélekkel dolgozol érte, a befektetett munka megtérül és a siker sem marad el. 

 

Kitartás. Szorgalom. Alázat. Türelem. 

Köszönünk mindent Tibor, örökké szívünkben élsz! 

 

KSI SE Vízilabda Szakosztály weboldala

Vízilabdázás Jövőjéért Alapítvány
Adószám: 18006290-1-42
Bankszámlaszám: 11713005-20065025

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Tudomásul vettem